I Mayafolkets fotspår, inkl. flyg - 17 dagar

Pris från: 39400 KR

Under denna rundresa besöker vi några av de mest klassiska platserna i Guatemala så som ruinerna i Tikal, den gamla huvudstaden Antigua med lämningar från kolonial tiden, sjön Atitlan och den färggranna marknaden i Chichicastenango. Vi besöker även den magnifika Copan i Honduras och Garifuna staden Livingston på karibens kust. Men vi färdas också till de lite mindre turisttäta ställena så som byn Todos Santos, Pacaya vulkanen, Cantel med sin stora textilfabrik, Zunil med Adobe hus och Iximche som spelade en viktig roll under 1500 talet. Mot slutet av turen besöker vi Yaxha som var den tredje viktigaste staden i Maya riket -här finns många pyramider och lämningar. Denna rundtur ger dig en möjlighet att upptäcka det genuina Guatemala samtidigt som du lär dig mer om svunna tider och ett magiskt folk. Välkommen att vandra i Mayafolkets fotspår!
Vid ankomsten till Guatemala City möts du upp på flygplatsen av vår representant och får transfer till Guatemalas gamla huvudstad Antigua. Denna charmerande stad etablerades av spanjorerna under 1500 talet och var Guatemalas huvudstad i två århundraden. Kvällen är fri för att på egen hand utforska Antiguas smala vindlande gränder, gröna parker och arkitektur från Kolonialtiden.
Efter frukost på hotellet beger vi oss ut på en 2 timmars stadsvandring i La Antigua med en lokal guide. Staden var en gång den tredje viktigaste spanska kolonial staden i Amerika. Här finns många lämningar från den tiden. Vi tittar på många vackra kloster och katedraler samt besöker Merced kyrkan, stora torget och Casa Kojom. Vi äter lunch på en lokal restaurang belägen i hjärtat av staden. Eftermiddagen är fri att spendera på egen hand – passa på att besöka alla hantverksaffärer som finns här. (F,L)
Idag skall vi besöka en aktiv vulkan! Pacaya vulkanen fick sitt första utbrott redan för 23 000 år sedan och har sedan spanska erövrarnas tid fått hela 23 mindre utbrott! Vulkanen reser sig på en höjd av 2552 meter. Vi vandrar ca en och en halv timma upp till toppen. Här har man en fin utsikt över kratern samt den flytande lavan. Vi äter en boxlunch under turen. Vi återvänder sedan till Antigua där vi spenderar natten. (F,L)
Efter frukost kör vi ut på Guatemalas högplatå för att besöka Centralamerikas största marknad. Chichicastenango är en lokal marknad där man verkligen kan komma Maya kulturen riktigt nära. Marknaden som är välkänd i hela Centralamerika är full av färger och här kan man hitta alla möjliga lokala varor och souvenirer. Utanför marknaden kan man också besöka den 400 år gamla San Tomas kyrkan och bevittna olika religiösa och för- historiska ceremonier. Detta är en oförglömlig upplevelse och ett måste på en resa till Guatemala! Efter besöket i byn färdas vi till Huehuetenango som ligger längst med kanterna av bergskedjan Los Cuchumatanes. Här i jordbruksområdet försörjer sig invånarna på jordbruk, fårfarmar eller hantverk så som textiler, keramik och korgflätning. (F)
Idag besöker vi byn Todos Santos. Denna by ligger uppe bergskedjan Cuchumatanes och invånarna är ättlingar till Mayaindianerna. Här används fortfarande den gamla Maya kalendern med 260 dagar. Efter besöket i byn får vi transfer till Quetzaltenango som också kallas Xela. Staden räknas som den näst viktigast i Guatemala på grund av dess industrier, kulturområden och kommersiella områden. Dock finns den gamla arkitekturen kvar från kolonialtiden. Runt Centroamerica Park kan man se många byggnader i Neoklassicistisk stil. (F)
Vårt första besök för dagen blir till samhället Almolonga som ligger ca 5 km bort. I denna dalgång odlas mycket grönsaker och frukt. Vi fortsätter sedan till Cantel där den största och äldsta textilfabriken i hela landet ligger. Vi besöker denna och för de som önskar kan man även besöka ett glasblåseri. Sist på dagen kommer vi till Zunil som ligger i närheten av Salama floden. Här kan man se hus byggda av Adobe vilka gör en kontrast mot de närbeliggande bergen och Santa Maria vulkanen. Vi återvänder till vårt hotell. (F)
I närheten av Cerro Quemado Vulkanen ligger varma källor som kallas Fuentes Georginas. Dessa källor byggdes under General Ubicos tid och är döpta till hans ära. Källorna ligger inbäddade i en vacker regnskog. Här kan man koppla av. Efter besöket till källorna fortsätter vi mot Panajachel beläget på Atitlansjöns strand. Kvällen är fri att spendera på egen hand. (F)
Idag beger vi oss ut på sjön tillsammans med en båtförare kallad `Lanchero’. Under färden har vi fin utsikt över de tre vulkaner som omger sjön – San Pedro, Toliman och Atitlan efter vilken sjön har fått sitt namn. Vi besöker byn Santiago. Invånarna i denna by är ättlingar till Mayafolket och har kvar sina lokala seder och bruk samt traditionella kläder. Efter turen på sjön återvänder vi till Guatemala City via Iximche. Denna platsen var viktig under 1500 talet och här finns många monument från den tiden. Vi åker genom dalgångar förbi raviner på vår väg till Guatemala City. (F) (För den som önskar kan man boka till extra dagar vid sjön och besöka fler byar!)
Tidig morgon kör vi mot Honduras och ruinerna av staden Copan. Vi passerar igenom ett sceniskt landskap på vägen. I Copan, Honduras finns några av de mest välbevarade ruinerna från Mayariket. Dessa skyddas av den närliggande skogen och är utnämnda till världsarv av UNESCO . Här kan man se skulpturer samt den längsta texten från Mayafolkets tid. Området utforskas fortfarande av arkeologer och man gör konstant nya fynd från denna svunna kultur. (F)
Efter frukost åker vi tillbaka till Guatemala. Vi beger oss norrut mot Karibiska havet och staden Livingston. Vi kommer först till Puerto Barrios där vi går på en båt för att färdas den sista biten till Livingston. Livingston var tidigare Guatemalas viktigaste hamnstad men är idag mer inriktad på turism. Staden har influenser från Garifuna folket och här får man en riktig Karibisk känsla. Invånarna pratas sitt eget lokala språk, man kan prova lokal mat och titta på färgglada hus. Glöm inte att visa ditt pass på det lokala tullkontoret vid ankomsten till Livinston! (F)
Idag färdas vi med båt till den privata stranden Playa Blanca. På vägen dit åker vi förbi de spektakulära ”Waterfall of the 7 altars”. I dess vatten kan man komma att få se ett rikt djurliv med exotiska fiskar och krabbor. Dessa vackra fall/pooler ligger inbäddat i ett naturreservat. Obs! Besöket hit kan utgå om vattennivån är för låg! Vid ankomsten till stranden finns tid att koppla av och njuta av den vackra sanden och det varma vattnet. Vi äter en boxlunch under dagen. På kvällen återvänder vi till Livingston. (F,L)
Efter frukost tar vi båten till ett av Guatemalas vackraste naturområden. Rio Dulces naturreservat som täcker ett område av 130 km2. I detta naturreservat kan man uppleva ett rikt djur och naturliv och vi kan se allt från howler apor, toucans till mangrove träsk och palmträd. Vid ingången till Rio Dulce ligger fortet San Felipe som skulle skydda reservatet och personerna som bodde här från piraterna som härjade i Karibien för många år sedan. Efter vårt besök i reservatet får vi transfer till norra Guatemala och Flores där vi checkar in på vårt hotell. (F)
Yaxha var den tredje största staden i detta område under 250-600-talet. Staden ligger på en ås och här hade invånarna uppsikt över Lake Yaxha. Stadens namn betyder blågröna vattnet på Maya indianernas språk. Här kan man se många lämningar från denna tiden inkl stora pyramider och torg kallade Acropolis. Efter lunch får vi transfer tillbaka till hotellet (F,L)
Dagen är fri att spendera på egen hand. (F)
Tikal är den mest kända av de gamla Maya städerna och här finns välbevarade pyramider från en svunnen tid. Området är idag en nationalpark och här omkring kan man se ett fascinerande utbud av flora och fauna. Bland annat finns här många fåglar såsom toucans och macaws men också andra djur så som spindelapor och howler apor. Vi får transfer till nationalparken Tikal. I sina glansdagar (c 700 e.kr.) var staden maya indianernas huvudstad. Här finns många tempel och ruiner bevarade. Under vårt besök i området kommer vår guide att delge oss många historier och insikter om denna mystiska svunna kultur. Lunchen serveras mitt ibland de häpnadsväckande ruinerna och dess underbara flora och fauna. (dricka ingår ej) På eftermiddagen får vi transfer till flygplatsen för att flyga tillbaka till Guatemala City. (F,L)
Vi får transfer till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Ankomst nästa dag. (F)
För den som önskar förlänga resa med lite sol och bad kan man besöka Hotel Utz-Tzaba eller Soleil Pacifico Resort i Guatemala eller varför inte den populära ön Ambergris Caye i Belize. Kontakta oss för mer information och prisförslag. OBS! Marknaden i Chichicastenango har endast öppet torsdagar och söndagar. Infaller denna dagen på en annan dag ändrar vi om i ordningen på programmet för att passa era resdagar.
Resan är en privat individuell resa. Under vissa utflykter kan man komma att ingå i internationella grupper. Personal:
 • Engelsktalande guider.
 • Professionella båt och bussförare
Boende: Standard eller comfort hotell enligt nedan. Om något av nedan hotell ej är tillgängliga vid res tillfället bokar vi ett annat hotell i likvärdig standard. Standard hotell:
 • Posada Don Rodrigo, Antigua
 • Hotel Ruinas Resort, Huehuetenango
 • Pension Bonifaz, Quetzaltenango
 • Posada Don Rodrigo, Panajachel
 • Viva Clarion Suites, Guatemala City
 • Marina Copan, Copan
 • Villa Caribe, Livingston
 • Isla de Flores, Flores
 • Viva Clarion Suites, Guatemala City
Comfort hotell:
 • Casa Santo Domingo, Antigua
 • Hotel Ruinas Resort, Huehuetenango
 • Pension Bonifaz, Quetzaltenango
 • Hotel Atitlan, Panajachel
 • Westin Camino Real, Guatemala City
 • Marina Copan, Copan
 • Villa Caribe, Livingston
 • Camino Real Tikal, Flores
 • Westin Camino Real, Guatemala City
Lokala turer och aktiviteter:
 • Stadsrundtur i Antigua
 • Pacaya Vulkanen
 • Chichicastenango market
 • 4 dagars tur med besök till Todos Santos, Quetzaltenango, Almolonga, Cantel, Zunil och Fuentes Georginas
 • Båttur på Lake Atitlan med besök till Santiago
 • Iximche
 • 2 dags tur till Copan
 • 3 dagars tur till Livingston med Playa Blanca och Rio Dulce
 • 3 dagars tur till Yaxha och Tikal
 • Alla entréer
Internationell och lokal transport:
 • Flyg tur och retur från Skandinavien till Guatemala City.
 • Inrikesflyg från Flores till Guatemala City
 • Transfer till och från flygplatsen
 • Buss och båt transfer mellan de olika orterna i programmet ovan.
Måltider (se dagspresentationen för detaljer) Obs: Om du är vegetarian, har någon allergi eller andra speciella önskemål på maten vänligen meddela detta vid bokningstillfället. Resegaranti:
 • Resegaranti via Svenska Kammarkollegiet      
Detta ingår ej:
 • Reseförsäkring- en bra policy som täcker alla aktiviteter samt vid eventuella medicinska nödfall rekommenderas starkt och borde anses som en prioritet!
 • Måltider som inte nämns i programmet
 • Visa till Guatemala och Honduras
 • Dricks för chaufför och guide.
 • Lokala flygplatsavgifter
 • Alkoholhaltiga drycker
 • Tvätt service
 • Privata utgifter
Posada Don Rodrigo, Antigua

Hotel Posada de Don Rodrigo är ett återställt antik kolonialt hus, 200 meter från katedralen i Antigua Guatemala. Det har en charmig uteplats med en fontän. Rummen i kolonialstil har trämöbler och ursprungliga lampor och tak. Vissa har en öppen spis.

Hotel Ruinas Resort, Huehuetenango

Hotel Ruinas Resort ligger bara 1,7 km från Huehuetenango torg. Gratis WiFi-åtkomst är tillgänglig på alla områden. Alla rum har kabel-TV, eget badrum har även hårtork och gratis toalettartiklar. På Hotel Ruinas Resort hittar du ett gym. Andra faciliteter som erbjuds på fastigheten omfattar underhållningspersonal, livsmedelsaffärer och mötesfaciliteter. Hotellet erbjuder gratis parkering.

Pension Bonifaz, Quetzaltenango

Pension Bonifaz Hotel ligger i Quetzaltenango, 90 meter från Quetzaltenango Central Park. Detta 4-stjärniga hotell erbjuder en 24-timmarsreception och gratis Wi-Fi. Boendet erbjuder ett businesscenter och kemtvätt för gästerna. Alla rum har skrivbord, plattskärms-TV och eget badrum. En kontinental frukost serveras varje morgon på fastigheten. På Pension Bonifaz Hotel hittar du en restaurang som serverar internationella rätter.

Posada Don Rodrigo, Panajachel

Hotellet ligger i byn Panajachel i vacker omgivning med utsikt över Atitlán. Alla rum på hotellet har enkel inredning. Det finns gratis Wi-Fi, kabel-TV och eget badrum med gratis toalettartiklar.

Viva Clarion Suites, Guatemala City

Clarion Suites Guatemala ligger i det populära området Zona Viva, och erbjuder ett gym, gratis parkering och eleganta luftkonditionerade sviter. Alla sviter på detta 5-stjärniga hotell har modern inredning och plattskärms-TV med kabelkanaler. Varje svit har ett separat sovrum och en lounge med bäddsoffa. Det finns en kaffebryggare och minibar, 3 telefoner, en safebox och strykjärn. Badrummen har badkar, dusch och hårtork. Restaurangen La Poza ligger i lobbyn och serverar en internationell meny, medan baren El Catrín har en engelsk pubstil. Det finns en minimarknad på plats, konferensfaciliteter och ett businesscenter.

Marina Copan, Copan

Hotellet ligger i Copan Ruinas. Alla rum har en plattskärms-TV med kabelkanaler och eget badrum. Alla rum har luftkonditionering och en garderob.

Villa Caribe, Livingston

Hotellet ligger i vacker omgivning med utsikt över Izabal-sjön och Karibiska havet. Det erbjuder privat strandanslutning, en lugn miljö i Livingston, på Rio Dulce Delta. Alla rum på Hotel Villa Caribe har inredning i karibisk stil och takfläkt. Det finns en balkong med utsikt över havet eller den närliggande sjön.

Isla de Flores, Flores

Hotel Isla de Flores erbjuder en utomhuspool på terrassen och ligger framför Flores Central Park. Varje rum här ger dig en TV, gratis WiFi och luftkonditionering. Det egna badrummet har dusch och gratis toalettartiklar.

 • Pris per person i dubbelrum, standard hotell: Från kr. 39 400
 • Pris per person i dubbelrum, comfort hotell: Från kr. 42 100
 
 • Priset är beräknat på lägsta bokningsklass på flyget.
 • Vi reserverar oss för valutaförändringar och höjda flygskatter!

Relaterade program