Socialt ansvar

Machete Tours mot plastföroreningar

 
Kära resenär
 
Tack för att du vill följa med på en spännande resa till Sydamerika!
 
Sydamerika och vår planet står inför flera enorma miljöutmaningar: klimatförändringar, föroreningar, förstörelse av naturliga miljöer och överutnyttjande av naturresurser. En av de mest akuta utmaningarna är vår vana att kasta plast – plasten försvinner inte helt och kan inte brytas ned organiskt av naturen. Plasten finns kvar i vår miljö under århundraden framöver. Det finns mer plast i våra hav än det finns levande varelser – tre gånger mer faktiskt. Detta är ett problem som påverkar både människor och djur lika. I Sydamerika  där utvecklingsländerna har relativt få resurser till att bekämpa detta problem, är det en katastrof som blir alltmer intensiv varje år som går!
 
Plast – ett giftigt problem för människor och natur
I länder som Peru och Ecuador leder stora mängder plastföroreningar i ländernas hav till döden för marina däggdjur – som sjölejon, valar och delfiner, fågelarter – som humboldt och galapagospingviner, och reptiler – som havslädersköldpaddor. Dessa varelser tar ofta fel på flytande plastavfall för mat, som resulterar i döden. Små flytande plastbitar (mikroplast) äts ofta av fisk, som sedan fångas och äts av människor, vilket direkt påverkar människors hälsa. Plastförorening är ett stort problem i sjön Titicaca, en plats som har haft en stor andlig betydelse för peruaner och bolivianer genom åren. Det är också ett växande problem i Amazon Basin.
 
I Peru återvinns för närvarande endast cirka 25 procent av plasten, även om initiativ främjas för att öka återvinningsgraden och minska befolkningens beroende av plast. På Machete Tours satsar vi på att minska plastföroreningarna. Resenärer till Sydamerika kan också bidra mycket. Många resenärer köper vatten på flaska när de är ute och reser, men detta beteende bidrar till att plastkrisen som omsluter vår värld ökar. En ”normal” konsumtionsnivå kan ligga på 5 halv-literflaskor per dag! Utifrån detta bidrar exempelvis resenärer i Peru till mer än 2 miljoner ton plastavfall per år, och det enbart flaskor.
 
Några plastfakta
  • Plastavfall utgör 90 procent av det avfall som flyter i våra hav
  • Det tar mellan 500-1000 år för plast att brytas ned
  • 1 miljon sjöfåglar och mer än 100 000 marina däggdjur dör varje år på grund av plastavfall. För mer information, besök plasticpollutioncoalition.org/
Machete Tours mot plast – vår lösning
En del av lösningen är vårt banbrytande program nedan. Vi vill att du ska kunna njuta av ditt besök och veta att du gör vad du kan för att förhindra plastföroreningar.
  1. Machete Tours kommer att ge dig en återanvändbar plastflaska med ett 2-stegs-filter som gör att du på ett säkert sätt kan dricka kranvatten i hela Sydamerika, vilket tar bort behovet av att köpa flaskvatten på resan. Machete Tours kommer att kontrollera att filtren är redo för ändamålet innan du börjar din resa. För information om flaskan och filter-design, besök denna webbplats vestergaard.com/lifestraw-go. Vi anser att detta är ett av de bästa vatten-filtreringssystemen som finns på marknaden.
  2. Vi kommer också att låna ut en kasse till varje Machete Tours-resenär, tillverkad i Peru av ekologisk bomull. Vi vill att du använder denna kasse när du reser för att undvika att använda engångsplastpåsar.
När du har avslutat din resa ber vi dig att lämna tillbaka både flaskan och kassen till Machete Tours så att de kan användas igen av andra resenärer.
Machete Tours tror att vi i dag, tillsammans, kan leda kampen mot plastavfall som påverkar människor och djur världen över. Vi hoppas att du kommer att delta tillsammans med oss i denna kamp.
 
Tillsammans kan vi göra verklig skillnad!
 
Med vänlig hälsning,
Ronald Rengifo, VD
MACHETE TOURS