Rundtur i Copper Canyon - 8 dagar

Pris från: 18000 KR

Den här resan tar med dig till Mexicos gömda pärla Copper Canyon som erbjuder sina besökare en fantastisk natur och kulturupplevelse. Resan börjar i Topolobampo bukten i den tredje största naturliga hamnen i världen. Resan fortsätter sedan till den vackra spanska koloniala staden El Fuerte där vi går ombord på Chepe tåget som är en av de bästa tågresorna i världen. Resan tar med oss igenom den västra delen av Sierra Madre bergen vars högsta topp är på cirka 2400 meters höjd över havet. Under tågresan reser vi igenom 86 tunnlar och över 37 broar. Från tågfönstret har vi en fantastisk utsikt av dalgångarna. The Copper Canyon är fyra gånger större än Grand Canyon i USA och sträcker sig över cirka 60 000 kvadratkilometer. Området är även känt som Sierra Tarahumara eftersom Tarahumara indianerna har bott i regionen under århundraden. Eftersom de levt i en sådan avlägsen del av landet så har deras livsstil mestadels bevarats. De är kända för att vara väldigt uthålliga när de springer och har en kapacitet att kunna springa flera timmar i sträck. Ännu föredrar några av dessa Indianer att bo så isolerade från städerna som möjligt. Under vår resa så får vi även besöka Menoniternas stad Cuahutemoc, Mexicos djupaste dalgång Urique Canyon som är cirka 1800 meter djup samt staden Chihuahua som har spelat en viktig roll i Mexicos historia.  
Du anländer till flygplatsen i Los Mochis city. Staden har cirka 260 000 invånare och grundades 1893 av affärsmannen Benjamin F. Johnston. Han skapade sig en förmögenhet genom att utvinna sockerrör. När den första sockerkvarnen byggdes 1903 ledde det till att befolkningen i staden växte storartat.   Du möts av vår representant efter på flygplatsen och vi åker till hotellet.   På eftermiddagen beger vi oss ut på en tur med båt får att besöka Topolobampo bukten som är den tredje största naturliga hamnen i världen. Hamnen ligger cirka 15 minuter med bil från staden Los Mochis. Under båtturen kommer vi att se hundratals fåglar så som skarvar, fregatfåglar, havsvalor, pelikaner, flamingos, måsar samt blåfotad sula. De nyfikna och lekfulla delfinerna kan också simma alldeles i närheten av båten.
Efter frukost reser vi vidare emot den koloniala staden El Fuerte. Resan tar cirka en och en halv timme och går igenom den mest lönsamma jordbruksregionen i norra mexico. Väl framme i  El Fuerte checkar vi in på vårt hotell.   El Fuerte grundades 1564 av den spanska erövraren Fransisco de Ibarra. 1610 byggdes det ett fort för att skydda staden mot Zuaque och Tehueco indianerna. Fortet gav staden dess namn och under flera år var staden det naturliga centrumet för nybyggare från Sonora, Arizona och Kalifornien. Under treårhundranden var El Fuerte norra Mexicos kommersiella centrum. Det var här man böt guld och silver som man hittat i gruvorna i urique och Batopilas i de närbeliggande Sierra Madre bergen. Idag är El Fuerte en semesterort vars läge i närheten av Copper Canyon har gjort att turister lockas hit. 2009 fick staden smeknamnet Pueblo Magico, vilket betyder den magiska staden då det är en vacker liten stad med många sevärdheter. På eftermiddagen beger vi oss ut på en stadsrundtur. Vi besöker platser så som rådhuset, ett musuem samt andra historiska byggnader i El Fuerte. Efter besöket i centrum beger vi oss ut på fågelskådning med en flodbåt.  
 • Måltidsplan: Frukost ingår.
Efter frukost kommer en bil och hämtar upp oss på hotellet. Vi reser till tågstationen där resan fortsätter med det berömda El Chepe tåget. Det tog nästan 90 år att bygga järnvägslinjen som förbinder Mexico med Kansas City i USA. Järnvägen är ett underverk i ingenjörskonst och kostade cirka 90 miljoner dollar att bygga innan den slutligen öppnades 1961. Tågresan går igenom fem klimatzoner och har en höjdskillnad på 2400 meter. Dessutom har sträckan 37 broar och 86 tunnlar, varav en av dem är den längsta i Mexico. På ett tillfälle svänger tåget 180 grader inne i ett berg och på ett annat ställe går den över sig själv. För att få ut det mesta av tågresan rekommenderar vi att man åker sträckan mellan El Fuerte och Bahuichivo i dagsljus.  
 • OBS! Tåget går endast på tisdagar, torsdagar och söndagar.
  När vi kommer fram till Bahuichivos tågstation fortsätter resan med buss till Cerocahui. Bussresan går längst med en naturskön väg som omges av Tarahumara byar och klippformationer. Efter 40 minuter kommer vi fram till den lilla pittoetiska staden Cerocahui där vi checkar in på vårt hotell.   Cerocahui är vackert belägen i en dalgång mellan bergen. Dalgången är full av äppel- och vinodlingar. Cerocahui grundades 1680 av Jesuit prästen Juan Maria de Salvatierra som byggde en missionskyrka i området för att lära ut kristendomen. En annan präst vid namn Andres Lara byggde sedan en internatskola för Tarahumara flickor som ännu används. Idag har staden även ett väl fungerade ekosystem och en massa aktiviteter.   Cerocahui har ett mikroklimat med vårliknande väder året runt vilket gör att det är en idealisk plats för vinodling. De röda druvorna odlades först mitt i staden och har sedan expanderats till andra sidan floden också. I den här staden bor det mestadels Tarahumara familjer som odlar äpplen, korn, böner, örter, majs och mango. Folket som bor i staden är mycket gästvänliga och kommer se till att göra ditt besök i staden minnesvärt.     På eftermiddagen åker vi på en utflykt med buss till Cerro del Gallego, som är en utsiktsplats som är belägen på cirka 2300 meters höjd över havet. Härifrån har man en utmärkt utsikt över Barranca de Urique som är den djupaste dalgången i hela Copper Canyon. Bussresan fortsätter sedan till den lilla gruvstaden Urique som ligger längst med Urique floden. Här odlar man mycket tropiska frukter så som majs, avokado, päron, mangos, papaya samt guava. Vi stannar till vid korgaffären på Tarahumara ranch samt La Virgencitas brunn. Resan fortsätter sedan tillbaks till Cerocahui där vi bor på vårt hotell över natten.  
 • Måltidsplan: Frukost, lunch och middag ingår.
Efter frukost har vi egen tid på förmiddagen. Om man önskar kan man följa med på fyra olika valbara utflykter. Det ena är en 8 kms promenad längst med floden till Huicochi vattenfallet. På somrarna kan man bada i sjön där vattenfallet mynnar ut. Det andra alternativet är ett besök av den gamla guldgruvan Sangre de Cristo som fått sitt namn av sin röda jord. Det är cirka 4 km att promenera dit. Man kan också välja att promenera till utsiktsplatsen för lejondalen. Det tar cirka 2 timmar att promenera dit upp. Slutligen kan man även välja att stanna kvar i staden och besöka Tarahumara flickornas internatskola och kyrkan. Flickorna brukar sjunga på sitt modersmål för besökare.
 • OBS! De valbara utflykterna kostar extra.
Efter utflykterna återvänder vi till hotellet där vi äter lunch innan vi beger oss med bil till Posada Barrancas. Väl framme i staden checkar vi in på vårt hotell där vi äter middag och bor över natten.
 • Måltidsplan: Frukost, lunch och middag ingår.
Efter frukost beger vi oss ut på en uflykt med buss. Vi åker till en utsiktsplats där vi åker linbana över Copper Canyon. Linbaneturen sträcker sig över en yta av 2700 meter vilket gör den till den längsta i hela Mexico. Från linbanan kan vi se hur de tre dalgångarna Urique, Cobre och Tararecua möts. Efter turen återvänder vi till vårt hotell där vi äter lunch.   På eftermiddagen besöker vi Tarahumara staden San Alonso som ger oss en bättre inblick i Tarahumara kulturen. Man tror att Tarahumara indianerna är ättlingar till Mongoliska jägare som vandrade över Beringsundet för cirka 15 000 år sedan samt Azteker som redan fanns på kontinenten. De levde ett isolerat liv fram tills 1500-talet då de spanska erövrarna kom till kontinenten. Under 1600-talet började spanjorerna utvinna mineraler ur gruvorna på Indianernas mark och tvingade dem att jobba som slavar i gruvorna. Det gjorde att Tarahumaras flyttade längre in i bergen för att söka skydd. De livnär sig på att odla grödor och har även boskap så som kor, får och getter. Tarahumara indianerna har fått ekonomiska fördelar av att turister kommer till deras område. De lever ännu ett traditionellt liv men det är oundvikligt att de kommer att påverkas av västvärldens livsstil då deras livsstil har ändats mer under de senaste 20 åren än de föregående 300 åren.   Efter besöket i byn återvänder vi till vårt hotell där vi äter middag och bor över natten.  
 • Måltidsplan: Frukost, lunch och middag ingår.
Efter en tidig frukost på hotellet har vi egen tid. De resenärer som så önskar kan välja till en utflykt till Tarahumara grottan El Chino eller besöka en Tarahumara familj. För att ta sig till grottan måste man promenera på en liten bergstig på sidan av ravinen. Vi återvänder till hotellet efter utflykterna.
 • OBS! De valbara utflykterna kostar extra.
Resan fortsätter sedan till den magiska lilla staden Creel. Längst med vägen stannar vi vid Arareco sjön, San Ignacio kloster, svampdalen samt Tarahumara grottorna. Väl framme i Creel checkar vi in på vårt hotell där vi bor över natten.   Staden Creel grundades 1907 när man höll på att bygga järnvägslinjen. Staden var till att börja med en liten by som var viktig för jordbruket. Men kom med tiden att växa till en större stad där Mestizo och Tarahumara familjer bor längst med järnvägen. Staden är belägen på 2345 meter över havet och har ett kallt bergsklimat med milda dagar och kalla nätter. Mellan oktober till april har de flesta morgonar frost. Det är ovanligt att det snöar i stan på vintern men det snöar desto oftare på bergstopparna i omgivningen.  
 • Måltidsplan: Frukost ingår.
Efter frukost reser vi vidare till staden Chihuahua. Längst med vägen stannar vi i Menonitas staden Cuahutemoc. Mennoniterna slog sig först ned i Mexico under 1920-talet. De kom från den Kanadensiska provinsen Manitoba. Deras byar påminner mycket om den arkitekturen som finns i Ryssland och Kanada. De följer uråldriga sociala stukturer och har skolor och bönehus. Det är ett konservativt folk som har traditionella roller för män och kvinnor.   Vi reser vidare till staden Chihuahua som grundades 1709 av spanjorerna. Staden är huvudstad i delstaten Chihuahua i Mexico och har runt 800 000 invånare. Den är belägen 1413 meter över havet. Det är en industriell stad som exporterar konsumtionsvaror så som äpplen och nötter.   Chihuahua har spelat en viktig roll i Mexikos historia då det var här som mannen som grundade den Mexikanska staten, Miguel Hidalgo, hölls fången under frihetskriget. Han avrättades av spanjorerna 1811. Under det Mexikanska-Amerikanska kriget så besegrades den mexikanska armen i Sacramento norr om staden år 1847, vilket gjorde att staden blev amerikansk. Under den franska invasionen så var det här som presidenten Benito Juarez tog sin tillflykt mellan 1864-1867. Under den Mexikanska revolutionen var det här som den norra divisionen  hade sitt center mellan 1910-1917.   Än idag är Chihahua en viktig stad i Mexico då den är hemvist för många banker och rika familjer.   Vi börjar vårt besök i staden med att gå på en stadsrundtur där vi besöker katedralen och det historiska museumet Pancho Villa, som ligger i det huset som var högkvarter under den mexikanska revolutionen. Här kan vi se många intressanta platser som är kvar från revolutionstiden.   Sedan checkar vi in sent på vårt hotell där vi bor över natten.  
 • Måltidsplan: Frukost ingår.
Efter  en tidig frukost tar en transfer med oss till flygplatsen där du flyger vidare till din nästa destination.
  Inkluderat:
 • Boende på hotell i 7 nätter. Boendet är i standard rum. Hotellen är 3-5 stjärniga.
 • 7 frukostar, 3 luncher och 3 middagar
 • Upphämtning på flygplatsen
 • Transport i enlighet med programmet
 • Chaufförerna pratar spanska eller engelska.
 • En tågresa i första klass mellan El Fuerte - Bahuichivo.
 • Sevärdheter som nämns i programmet
 • En engelsktalande guide
 • Stadsvandringarna sker i delad grupp i El Fuerte, Cerocahui och Posada Barrancas.
 • Gratis inträde till museum
 • Alla skatter och service avgifter
  Det här tillkommer:
 • Internationellt flyg
 • Turistskatt när man lämnar landet
 • Alla personliga utgifter.
 • Reseförsäkring
 • De valbara utflykterna som nämns i programmet
 • Måltider och drinkar som inte inkluderas i programmet.
 • Dricks till guiderna, chaufförerna, väskbärarna, städpersonal, restaurangpersonal etc.
 • Transporter som inte nämns i programmet.
 • Alla extra kostnader som inte nämns i programmet.
 
Hotel Santa Anita, Los Mochis

Posada del Hidalgo, El Fuerte

Hotel Mirador, Posada Barrancas

Hotel Mision, Cerocahui

Hotel Best Western, Creel

Hotel Palacio del Sol, Chihuahua

Pris per person del i dubbelrum från: 18 000 kr Priset är beräknat att man åker två personer i ett dubbelrum. Enkelrumstillägg:  2600 kr.

Relaterade program